Şahin: “Okul gezileriyle ilgili İl Milli Eğitim Müdürlüğüne yasak getirdik”
– Öğrencilerin Taşıma Güvenliği Toplantısı
– Samsun Valisi İbrahim Şahin:
– “En çok korkulan kazalar yazın okullar kapanırken, okul gezilerinde yapılan kazalardır. Bunları Samsun’da da kısmen yaşıyoruz. Biz gezilerle ilgili İl Milli Eğitim Müdürlüğüne yasak getirdik”
– “Gerekli donanıma sahip olmayan 93 araç güvenlik görevlilerimizin titiz çalışmaları sonucu trafikten men edildi”
SAMSUN (İHA) – Samsun Valisi İbrahim Şahin, en çok korkulan kazaların yazın okullar kapanırken, okul gezilerinde yapılan kazalar olduğunu belirterek, “Biz gezilerle ilgili İl Milli Eğitim Müdürlüğüne yasak getirdik” dedi.
Öğrencilerin Taşıma Güvenliği Toplantısı, Vali İbrahim Şahin başkanlığında Valilik Toplantı Salonunda gerçekleştirildi. Toplantının açılışında Trafik Denetleme Şube Müdürü Bürolar Amiri Komiser Zafer Yazıcıoğlu, okul servis taşımacılığı hakkında bir sunum gerçekleştirdi.
Sunumun ardından Vali İbrahim Şahin yaptığı konuşmada, “Değerli arkadaşlar, dikkat ederseniz ölümlü kazalar bizim şehrimizde azaldı. Ama en çok korkulan kazalar yazın okullar kapanırken, okul gezilerinde yapılan kazalardır. Bunları Samsun’da da kısmen yaşıyoruz. Biz gezilerle ilgili İl Milli Eğitim Müdürlüğüne yasak getirdik. Biz başlangıçta yavrularımızı ve çocuklarımızın güvenli bir şekilde evlerine ve okullarına naklini sağlamakla görevliyiz. Gerekli donanıma sahip olmayan 93 araç güvenlik görevlilerimizin titiz çalışmaları sonucu trafikten men edildi” diye konuştu.
“Çocuklar servis araçlarının camlarından sarkıyor”
Vali Şahin şöyle devam etti: “Okullar açılmadan önce ana gündemimiz servis araçları ve taşımalı eğitimlerinde kullanılan araçlardı. Çünkü çocukların okula veya eve taşınması çok önemlidir. Samsun’da 50 bin civarında taşımalı sistemde taşıdığımız öğrenci var. Bu ise toplamda Samsun’daki öğrencilerin beşte birine tekabül ediyor. Bu kadar öğrenci eğer taşımalı eğitim olmamış olsa, veliler çocuklarını okula gönderemeyecekler veya çocuklar yetersiz eğitim alacaklardı. Onun için taşımalı eğitim kaçınılmazdır. Ben bazen görüyorum servis araçlarının camların kapalı olması gerekirken, çocuklar camlardan sarkıyorlar veya ellerini ve kollarını dışarı sarkıtıyorlar. Bu konularla ilgili dikkat etmemiz gerekiyor. Bunun için olabildiğince çocuğumuza küçüklüğünden itibaren eğitim verebilirsek daha başarılı olabiliriz düşüncesindeyim.”
“Ambulanslar için fermuar modeli”
“Arkadaşlar, geçiş üstünlüğü olan araçlara yol vermemiz birinci önceliğimiz” diye Şahin sözlerini şöyle tamamladı: “Bu araçlarımızdan ambulansla ilgili örnek vermek istiyorum. İki şeritli yollarda ambulans geldiği zaman ambulans soldan gidiyor, diğer araçlar sağa yöneliyor veya yavaşlıyor. Bu da trafiğin daha az akmasını sağlıyor. Amerika’da bazı eyaletlerde ve Avrupa’nın bazı ülkelerinde ambulans geldiği zaman sağdaki araç biraz sağa, soldaki araç da biraz sola giderek ambulansın ortadan hızlı bir şekilde gitmesini sağlıyorlar. Buna ‘fermuar modeli’ diyoruz. Biz ilimizde kısa vadede değil ama uzun vadede bunu yaparsak, bu konu ile ilgili ilimizi pilot il olarak tanıtabiliriz. Bu toplantıları belli aralıklarla yapacağız. Bu toplantıya bu kadar ilginin olması beni ziyadesiyle sevindirdi. Ben emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”
Vali Şahin’in konuşmasının ardından katılımcılar tarafından karşılıklı görüş ve öneriler sunuldu.
Toplantıya ayrıca Vali Yardımcısı Mehmet Ali Karatekeli, İl Emniyet Müdürü Vedat Yavuz, İl Jandarma Komutanı J. Kd. Alb. Ünsal Ağaoğlu, İl Milli Eğitim Müdürü Coşkun Esen, ilgili kamu kurum ve kuruluş temsilcileri, sivil toplum kuruluş temsilcileri, muhtarlar, servis şoförleri, veliler ve öğrenciler katıldı.
(SAM-SLH-Y)