Borsada yabancı coşkusu

Related Articles

Doların dış piyasalarda son günlerde değer kaybının etkileri içeride döviz kurlarında kendini gösterdi. Borsada ise sert yükseliş devam ediyor. Bunda da banka hisseleri başta olmak üzere yabancı ağırlıklı para girişinin etkili olduğu gözleniyor. Borsada ilk önemli direnç ise 90.000 seviyesi.

PİYASALARDA olumlu hava devam ediyor. Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’den gelen not indirimleri, S&P’nin ülke ve banka görünümlerini negatife çekmesi, beklentilerin üzerinde gelen enflasyon verileri ve olumlu fiyatlamaya konu olabilecek beklenti eksikliğine rağmen döviz kurlarında gevşeme, borsada ise banka hisseleri öncülüğünde yükseliş devam ediyor. Borsanın uzun süre baskı altında kalması, dolar bazında primsiz olması, fiyat kazanç oranları gibi değerlemeler açısından gelişmiş ve emsal borsalara göre ucuz olması gibi gerekçelerin öne çıkarılmasıyla başlayan yükseliş genele yaygınlık göstermeye başladı. Borsadaki yükselişle birlikte dillendirilen bu gerekçelerin önceki dönemlerden farkı özellikle banka hisseleri başta olmak üzere yabancı ağırlıklı para girişinin olması. Kasım ayından bu yana yabancı takası iki puandan fazla artarak yüzde 64’ün üzerine çıktı. Borsanın yükselişinde belirleyici konumdaki yabancı yatırımcılar 23-27 Ocak haftasında da tahvil bono satıp hisse senedi almaya devam ediyor. ABD’nin yeni başkanının icraatları ve ABD doları, uzun vadeli tahvil faiz oranlarıyla ABD Merkez Bankası (FED) kaynaklı gelişmeler yine yakından izlenecek. FED’in geçen haftaki toplantısında beklendiği üzere faiz değişimi olmadı. Faiz artırımı için mart ve sonraki aylar beklenirken kaç defa faiz artışı olacağı ise tartışma konusu.

Bu açıdan geçtiğimiz aylarda çok önem atfedilen ABD tarım dışı istihdam verilerinin etkisi zayıf kaldı. Yeni başkan Trump’ın icraatları bu aşamada daha önemli görülüyor. Doların dış piyasalarda son günlerde değer kaybının etkileri içeride döviz kurlarında kendini gösterdi. Diğer yandan merkez bankasının parasal sıkılaştırma politikasının kurlardaki gevşemeye katkısından söz edilebilir. İktisadın klasik arz talep dengesi açısından piyasanın yönü konusunda para akışı belirleyici. Bu sıralar paranın yönü daha çok borsadan yana. Ancak önemli direnç seviyelerine yaklaşan borsada hisse bazında seçicilik her zamanki gibi önemli. Piyasalarda iyimserlik korunuyor.

 

90 BİN ÖNEMLİ

Borsada sert yükseliş veya ralli devam ediyor. İlk önemli direnç 90.000 seviyesinde. Bu seviyelerde kâr satışları görülebilir. 90.000 seviyesinin geçilmesi durumunda çıkışın devamıyla birlikte sonraki dirençler 91.800 ve 93.100 zirvesinde. İlk destek ise 87.000’de. Bu seviyenin üzerinde çıkış hareketi gücünü koruyacak. Aksi takdirde sonraki destek noktaları 86.000 ve 84.000 seviyelerinde bulunuyor. Yaklaşık 90 derecelik açı ile devam eden ve önemli direnç noktalarına yaklaşan endekste kâr satış olasılığını dikkatte almakta yarar var.

DOLAR KÂR SATIŞLARININ ETKİSİNDE

DOLAR/TL kurunda kâr satışlarına bağlı düşüş devam ediyor. 3.67 ilk destek, sonraki destek 3.60. Yukarı hareketlenmede ise ilk direnç 3.77 seviyesinde. Tepki çıkışının devamı için 3.77’nin geçilmesi gerekecek. Sonraki dirençler 3.88-3.90. Satış baskısı bir süre etkili olabilir.

 

ALTINDA GEVŞEME SÜRÜYOR

ALTININ ons/dolar fiyatında kısa süreli yükselişler görülse de gram/TL fiyatında dolar/TL kurundaki gevşemeye bağlı düşüş sürüyor. 143 ilk destek, sonraki 138 ve 132. Tepki çıkışının devamı için 148’in geçilmesi gerekir. Dirençlerde satış olasılığı yüksek.

More on this topic

Popular stories